زگیل تناسلی (HPV) چیست؟
زگیل تناسلی از شایع ترین بیماری های عفونی بوده که از طریق رابطه جنسی کنترل نشده با فرد الوده ایجاد می شود و به شدت مسری است. معمولاً با اولین تماس جنسی به سرعت منتقل می شود. عامل این بیماری ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی است. تا امروز بیشتر از ۱۰۰ تیپ مختلف آن شناسایی شده است.
محتویات
زگیل تناسلی چه علایمی دارد؟
این بیماری با علایم و نشانه های واضح همراه است در نتیجه به راحتی توسط خود فرد هم قابل تشخیص است. بصورت ضایعه های سفیدتوپر و گوشتی و برجسته و گاها گل کلمی اطراف ناحیه تناسلی و مقعد دیده می شود. رنگ ان اغلب به رنگپوست فرد است اما گاهی تیره تر یا روشن تر از رنگ پوست نیز دیده می شود.
احساس خارش و سوزش در محل زگیل اگر زگیل در مسیر مجاری ادرار باشد. سبب خونریزی ودرد و انسداد ادرار می شود.
درمان زگیل تناسلی
راه های انتقال زگیل تناسلی چه می باشد؟
در افراد عادی،تماس جنسی کنترل نشده با فرد الوده عامل اصلی ابتلا به این بیماری می باشد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به زگیل تناسلی هستند؟
افرادیکه از نظر جنسی فعال بوده و بیشتر از یک شریک جنسی دارند.
افرادیکه در رنج سنی ۱۲تا ۳۵ سال هستند.
افرادیکه مواد مخدر و نوشیدنی الکلی مصرف می کنند.
افرادیکه سیستم ایمنی انها ضعیف شده است.
مبتلایان به ایدز افرادی که سایر بیماری ها و عفونت های جنسی و امیزشی دارند.
افرادیکه عمل های پیوند عضو داشته و داروهای کاهش دهنده ایمنی بدن و کورتون مصرف می کنند.
راه های تشخیص زگیل تناسلی چه می باشد؟
اولین راه ،معاینه و دیدن ضایعه است و حتما باید قسمت های پنهان و داخلی دستگاه تناسلی و مقعد هم بررسی شود.
در مرحله بعد و جهت تشخیص دقیق تر ،تست پاپ اسمیر ودر واقع نمونه گیری از سلول های دهانه رحم و واژن توصیه می شود که می توان تایپنینگ انواع ویروس HPV را نیز در نمونه پاپ اسمیر انجام داد.
انجام آزمایش خون و روش مولکولی و تایپنینگ ژن HPV تیز روشی مرسوم است که هم برای خانم های باردار و هم اقایان قابل استفاده است و حساسیت و دقت بالایی دارد.
تیپ های کم خطر و پر خطر زگیل تناسلی چه تفاوتی با هم دارند؟
بیشتر از ۱۰۰ تیپ ویروس HPV شناسایی شده اند که به انواع کم خطر و پرخطر تقسیم می شوند.
باید بدانیم انواع کم خطر فقط سبب ایجاد ضایعه اطراف ناحیه تناسلی و مقعد می شود و مشکل خاصی ایجاد نمی کند و معمولا طی ۱۸ تا ۲۴ ماه خود به خود رفع می شوند.
۱۲ نوع ویروس زگیل تناسلی وجود دارد که کم خطر هستند که شامل ۶,۱۱,۴۰ ,۴۲ ,۴۳, ۴۴, ۵۳ ,۵۴ ,۶۱ ,۷۲ ۷۳ ,۸۱می باشند. انواع ۶ و ۱۱مسیول بیشتر موارد زگیل تناسلی است.
انواع پر خطر ویروس HPV علاوه برایجاد زگیل تناسلی می تواند سبب سرطان های دهانه رحم و واژن و حتی سرطان الت تناسلی در مردان شود و مواردی از سرطان مقعد و حنجره وزبان و لوزه نیز در هر دو جنس دیده شده انواع پر خطر شامل تیپ های ۱۶ ,۱۸ ,۳۱ ,۳۳ ,۳۵ ,۳۹ ,۴۵ ,۵۱ ,۵۲, ۵۸ ,۵۹ ,۶۸و۶۹ می باشد، در نتیجه پیگیری هر گونه زگیل و درمان ان لازم است. اکثر موارد سرطان دهانه رحم در اثر ابتلا به ویروس تیپ ۱۶ و ۱۸ رخ می دهد.
راه های پیشگیری از زگیل تناسلی چیست؟
مهمترین اقدام جهت پیشگیری از این بیماری، دوری از رابطه جنسی کنترل نشده با فرد الوده به این ویروس است. اقدام بعدی تجویز واکسن گارداسیل به افراد قبل از سن شروع رابطه جنسی یعنی از ۹تا ۲۶ سالگی است.
واکسن گارداسیل چیست؟
این واکسن سبب مصونیت در برابر برخی انواع ویروس HPV شده و ازابتلا به این بیماری جلوگیری می کند. بهترین سن تزریق بین ۹تا ۲۶ سالگی است. لبته در سنین بالاترهم قابل تزریق است اما مصونیت کمتری ایجاد می کند. این واکسن در ۳ دوز در ماه های ۰و ۲و ۶ بصورت عضلانی تزریق می شود. این واکسن در خانم های باردار و شیرده و افراد دچار نقص ایمنی ممنوع است.
درمان های زگیل تناسلی چه می باشد؟
باید بدانیم زگیل تناسلی قابل درمان است. امروزه روش های درمانی بسیاری جهت درمان و ریشه کنی این بیماری وجود دارد. بهترین روش در حال حاضر لیزر تراپی ضایعات می باشد که کمترین احتمال عود را به دنبال درمان دارد و بصورت سرپایی قابل انجام است. سایر روش ها شامل کرایو، سوزاندن ضایعه ،جراحی و روش های دارو درمانی می باشد.
علت افزایش شیوع زگیل تناسلی در بارداری و راه های درمان زگیل تناسلی در بارداری چیست؟
طی بارداری معمولا بعلت تغییرات سیستم ایمنی و هورمونی بدن،تعداد و اندازه زگیل ها افزایش می باید. اما باید بدانیم معمولا این زگیل ها در بارداری نیاز به درمان ندارند. مگر انکه خیلی بزرگ شده و سبب ناراحتی بیمار شده باشند و باید بدانیم ویروس زگیل خطری برای جنین ندارد.
درمان هایی که در بارداری برای زگیل تناسلی قابل انجام است شامل:
لیزر تراپی
ضایعه کرایوتراپی
جراحی
درمان های پودوفیلین
پودو فیلوکس
اینترفرون (در بارداری و شیردهی ممنوع است)